Anders omgaan met fouten

door | 20 dec 2022 | Blog

Fouten maken kan voor een gevoel van schaamte zorgen. Wanneer we kritisch zijn over onszelf dan wordt dit gevoel alleen maar sterker. Je kunt volledig anders met “fouten” omgaan, dan je nu doet. Wanneer er iets verkeerd gaat, gooi je vanaf nu je handen in de lucht en juig je “whooee whoeee”. Dit is een trucje, waarmee je je brein leert dat fouten maken, oké is. Iedereen maakt fouten, dit hoort bij het mens zijn. 

Mensen aan de top maken de meeste fouten

Wees je ervan bewust dat juist de meest succesvolle en zelfverzekerde mensen op de wereld, nog veel meer fouten hebben gemaakt dan jij. Denk aan een bekende voetballer, hij heeft hoogstwaarschijnlijk vaker een belangrijk doelpunt gemist, dan jij. Juist het maken van fouten heeft ervoor gezorgd dat hij heeft kunnen leren, het wel goed te doen. In plaats van op te geven, en situaties uit de weg te gaan waarin het maken van een fout kan gebeuren, kiezen de mensen aan de top er constant voor om van gemaakte fouten te leren. Fouten te vieren, want dankzij een fout weet je hoe je het nu wel kan doen. 

Hou je leven licht en luchtig

Iedereen maakt fouten, jij ook. Fouten zijn raadgevers. Als jij als kind geen fouten had gemaakt, dan was je hier nu niet meer geweest. Van de gemaakte fouten zoals 100.000 keer vallen als klein minimensje, heb jij bijvoorbeeld geleerd, dat grote hoogtes gevaarlijk zijn, waardoor je er nu voor kiest om voorzichtig te doen wanneer jij je op grote hoogte bevindt. Dus maak jij een fout, bedenk dan wat je van deze fantastische fout hebt geleerd! Fouten zijn fantastisch net als jij, ook als jij een fout maakt!

Over de auteur

Evalien ter Beek – Diëtist, Ortho-Pedagoog, eetprobleem en eetstoornisspecialist

Als (ortho-)pedagoog merkte Evalien dat er bij ouders, kind en jongere behoefte is aan ondersteuning op het gebied van voeding en de relatie met voeding. Vanuit deze behoefte eigen interesse voor voeding, is Evalien inmiddels geregistreerd diëtist. Door de unieke combinatie van pedagogiek en diëtetiek bezit zij over de juiste tools om de gewenste stappen te kunnen zetten en samen met cliënten blijvend resultaat te boeken. Inmiddels heeft Evalien honderden mensen, en hun naasten zowel nationaal als internationaal geholpen om af te komen van zijn/haar eetprobleem of eetstoornis.