Coaching

Eetproblematiek en eetstoornissen

Inmiddels hebben wij honderden mensen, en hun naasten zowel nationaal als internationaal geholpen om af te komen van zijn/haar eetprobleem of eetstoornis. Wij bieden ambulante begeleiding bij alle soorten eetproblemen en eetstoornissen, aan kinderen, ouders, volwassenen en gezinnen. Hierbij hebben wij veel ervaring met angst, piekeren, dwang, woede, trauma’s en zelfbeschadiging, thema’s die vaak bij eetproblemen en eetstoornissen de kop op steken. Een eetstoornis of eetprobleem beperkt zich helaas niet tot één persoon. Het gezin, familie en vrienden lijden ook onder deze ziekte of dit probleem. Een coaching sessie voor jezelf, als naaste, kan inzicht geven in de ziekte, kan je helpen in de omgang en antwoord geven op vragen.

Wanneer is het een eetprobleem en wanneer een eetstoornis?

Voor iedereen ligt deze lijn ergens anders. We spreken van een eetprobleem wanneer de klachten niet zo erg zijn als bij een eetstoornis. Wat betekent dat een eetprobleem voor minder beperkingen zorgt in dagelijks leven dan een eetstoornis. Toch kan voor diegene die het eetprobleem heeft, het als een eetprobleem voelen terwijl het voor ouders of andere naasten als een eetstoornis voelt. Een arts kan bepalen of er sprake is van een eetprobleem of een eetstoornis. In praktijk is het simpel: het gaat niet om het label ‘eetstoornis’ of ‘eetprobleem’, het feit dat je hier nu informatie over zoekt zegt vaak al genoeg. Beide zijn even naar en erg, het is geen wedstrijd wie er zieker is

Werkwijze

Tijdens de coaching sessies gaan we het niet tot nauwelijks over eten hebben. Een eetstoornis gaat niet om eten, een eetstoornis wordt ingezet als copingsmechanisme. We gaan onder andere aan de slag met het vergroten van zelfvertrouwen, angsten over winnen, het ombuigen van belemmerende overtuigingen, het verbeteren van het zelfbeeld en lichaamsbeeld en het bereiken/behouden van een gezond lichaam, betere communicatie, het verbeteren/herstellen van relaties met vrienden en familie en het ervaren meer vrijheid in je leven!
Een eetstoornis of eetprobleem zit in je hoofd, tijdens individuele gesprekken gaan we opzoek naar de functie van het eetprobleem of de eetstoornis. Vragen zoals: “Hoe helpt de eetstoornis mij (nu nog)?” “Wie ben ik zonder mijn eetstoornis?” “Wie was ik voor dat de eetstoornis/eetprobleem in mijn leven kwam?” en “Wat maakt het zo spannend/eng om mijn eetstoornis los te laten”? helpen om meer inzicht te krijgen in het ontstaan van de eetstoornis. Samen achterhalen hoe jij je eetstoornis inzet, en wat jou eetstoornis betekent, en wie jij zonder eetstoornis bent is een greep uit de onderwerpen die we samen gaan doorlopen. In de praktijk zien wij vaak dat het onderzoek naar de het ontstaan van het eetprobleem of eetstoornis tot diepgaande gesprekken leidt, en dat de verkregen inzichten, tot ander gewenst gedrag kan leiden. Hierin is de cliënt altijd aan het roer, een eetstoornis is al veeleisend genoeg. Eigenzeggenschap over herstel is van groot belang!

Herken jij jezelf in de onderstaande punten?
Neem dan direct contact op:

– Angst voor eten.
– Bang om de controle te verliezen.
– Allerlei regeltjes rondom eten, eetmomenten en
dagindeling.
– Constant aan eten denken.
-Negatieve gedachten over jezelf en/of je uiterlijk
en/of gewicht.
– Minder contact met vrienden en familie.
– Liegen over eten, of eetmomenten vermijden.
– Compensatie gedrag.