Wat weten we over emoties:
- Emoties heb je of ervaart ze, maar je bent ze niet.
- Emoties komen en gaan, en je kan ze ervaren op verschillende manieren.
- Emoties zijn soms gewenst en soms ongewenst.
- Emoties ervaar je met je lichaam en niet met je hoofd.
Denk daar maar eens even over na. Ben je verliefd? Ben je verrast, geschrokken, super blij? Dan voel je dat in je hoofd. Je vormt alleen gedachten over de situatie. En gedachten kunnen ook weer voor een gevoel zorgen.
Afleidingsmanoeuvres
We vechten vaak tegen ongewenste emoties door bepaalde afleidingsmanoeuvres in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan het plannen van de volgende dag wanneer je ’s avonds in bed ligt. Het plannen voelt als houvast en als veilig, je hebt altijd wat om op terug te vallen. Mocht je in situatie belanden die je (nu) nog heel veel stress oplevert, bijvoorbeeld onverwachts iets eten aangeboden krijgen op een verjaardag. En je eet iets wat je niet had gepland, dan kan je jezelf alvast afleiden van de emoties door de volgende eetmomenten of volgende dag te gaan plannen. Op deze manier blijf je in rondjes lopen en blijf je in de greep van je planning je leven leiden.
Oefening om meer te gaan voelen met je lichaam
We doen er alles aan om ons goed te voelen, waarom maken we dan keuzes met ons hoofd, terwijl ons lichaam als enige de emoties kan ervaren?
- Schrijf eens twee dingen op een papiertje. Bijvoorbeeld Frankrijk op het ene papiertje en Engeland op het andere papiertje.
- Schud ze door elkaar en leg ze zonder dat je ze ziet, met de tekst naar beneden op de grond.
- Voel nu eens welk kaartje voor jou positiever en aantrekkelijker voelt dan de andere.
Je kan deze oefening zo vaak herhalen als je wil met alle belangrijke thema’s die in je leven spelen. Zodat je kan vertrouwen op je lichaam, en het gevoel ervaren waar je naar verlangt.