Hoe krijg je meer blijdschap in je leven?

door | 20 dec 2022 | Blog

 

Blijdschap en geluk haal je uit betekenisvolle momenten in je leven. Je kan een moment alleen als betekenisvol ervaren wanneer jij aanwezig kan zijn in het moment. In het hier en nu. Want ben jij met je gedachten in het verleden of in de toekomst, dan kan je een moment niet echt ervaren. Dan lukt het niet om die blijdschap te voelen en met je mee te dragen. Leren hoe je aanwezig kan zijn in het moment is de sleutel naar een leven met meer blijdschap en plezier in je leven. In deze blog lees je vijf tips om meer in het moment te zijn.

Tip 1: Mindfullness

Aanwezig zijn in het moment (zonder dat je een oordeel hebt over het moment) wordt ook wel mindfullness genoemd. Je vindt betekenis van het leven wanneer je in contact bent met dit moment. Onthoudt dat elk moment een moment van betekenis is. Ieder moment van je leven dat jij leeft, is kostbaar en zeldzaam. Vaak realiseer je je dit niet doordat je brein, van alles automatisch doet. Hierdoor verval je snel in een routine, waardoor je je niet meer bewust bent van het kostbare moment van je leven waarin je je nu bevindt.

Tips om in het moment te leven 

  • -Focus je op al je zintuigen, wat hoor je? wat zie je? wat voel je? wat ruik je? wat proef je?
  • Kijk om je heen, neem echt in je op waar je bent. 
  • Ontspan je spieren. 
  • Loop je lijf even na op zoek naar spierspanning en laat de spieren nu bewust los.

Tip 2: Press Pause

“Live is routine and routine is resistance to wonder.” – Joshua Heschel

Het ontdekken van je geluk en blijdschap start bij het ontwaken, wakker worden uit je routines. Zodat jij je kan realiseren wat voor jou belangrijk is in je leven. We moeten soms even stoppen met wat we routinematig aan het doen zijn. Zo realiseren we dat ook dit moment betekenisvol is. Door stil te staan bij wat je nu aan het doen bent, kan je altijd iets moois en fijns ontdekken aan het moment waar je in zit. Je kan dit nu zelf proberen te doen. Nu kan je je afvragen, wat jij eigenlijk wil doen met je leven? En wat wil jij nu doen op dit moment? Zo leef je vanuit jouw normen en waarden. Het leven leven vanuit de waarde die jij belangrijk vindt, zorgt voor een goed gevoel. En aan de andere kant wanneer we constant onze normen en waarden aan de kant blijven schuiven, geeft dit je een rot gevoel.

Tip 3: Uitzoomen

Stel je voor dat je ruzie hebt, of in de file staat dit zijn over het algemeen momenten waarin je je minder goed kan voelen. Je wordt dan helemaal meegezogen in het geïrriteerde, vervelende of verdrietige gevoel. Vaak associëren we geluk met ons goed voelen. Geluk is niet perse dat jij je altijd goed voelt. Dit is niet realistisch. Geluk is het vertrouwen dat jij, in iedere situatie weet dat het goed komt, dat jij oke bent. Wanneer jij je dit realiseert, kan jij op ieder moment “uitzoomen”. Even op pauze drukken en beseffen dat jij in het moment bent. Door op pauze te drukken, voel jij dat je controle hebt over momenten in je leven, ook over de momenten die minder prettig zijn. Door stil te staan bij het moment en te benoemen dat het lastig voor je is, krijg jij wat meer perspectief over de situatie. Vervolgens kan je je bedenken dat jij niet de enige bent die zich in de nare situatie bevindt. Dit kan voor meer rust zorgen. 

Tip 4: Ga uit je hoofd

Vraag jezelf af wat je nodig hebt om je rustig te voelen. Je kan tegen jezelf zeggen: “Laat mij kalm zijn”, en vervolgens zeg je “Laat mijn partner kalm zijn” en tot slot “Laat de mensen om mij heen kalm zijn”. Zo kom je uit je hoofd, uit je routine uit de negativiteit, en richt jij je op de wereld om je heen. 

Tip 5: Speel, doe eens niet zo serieus!

Het tegenovergestelde van “spel” is niet “werken”, maar depressie. Wij als volwassenen, en jongvolwassenen stoppen vaak met het uitvoeren van belangrijke of juist onbelangrijke activiteiten. Activiteiten waar we van genieten of die we interessant vinden. We stappen op een gegeven moment het serieuze leven in, en vinden dat de tijd van “spel’ voorbij is. Uit angst dat andere ons niet serieus nemen. En uit angst dat we onszelf niet meer serieus nemen. Uit angst dat we iets fout doen. We willen alles goed doen zoals het hoort. Terwijl perfectionisme een grootste aanleiding voor stress, burn-out en depressieve gevoelens.

 

Over de auteur

Evalien ter Beek – Diëtist, Ortho-Pedagoog, eetprobleem en eetstoornisspecialist

Als (ortho-)pedagoog merkte Evalien dat er bij ouders, kind en jongere behoefte is aan ondersteuning op het gebied van voeding en de relatie met voeding. Vanuit deze behoefte eigen interesse voor voeding, is Evalien inmiddels geregistreerd diëtist. Door de unieke combinatie van pedagogiek en diëtetiek bezit zij over de juiste tools om de gewenste stappen te kunnen zetten en samen met cliënten blijvend resultaat te boeken. Inmiddels heeft Evalien honderden mensen, en hun naasten zowel nationaal als internationaal geholpen om af te komen van zijn/haar eetprobleem of eetstoornis.