Kan je een eetstoornis voorkomen? Je kan meer van je kind leren dan je kind van jou

door | 8 nov 2022 | Blog

 

Wij denken als ouders dat we ons kind van alles moeten leren, maar waarom staan we er nooit eens bij stil wat een kind ons kan leren? Of wat wij onze kinderen (onbewust) afleren?

 

Als ouders van een (minderjarig) kind met een eetstoornis, wens je het beste voor je kind, en wil je koste wat het kost, dat de andere kinderen binnen het gezin niet ook een eetstoornis ontwikkelen. Een eetstoornis voorkomen, is waarschijnlijk niet iets wat je als ouder volledig in de hand hebt, maar je kind zijn of haar prachtige eigenschappen naar voren halen is wel iets wat je als ouder kan doen. Laat je kind zijn of haar innerlijke kompas herontdekken!

 

Kinderen luisteren naar hun lichaam en leven op gevoel

  • Vol is vol, ipv je bent vol wanneer je bord leeg is.
  • Moe is moe, ipv ik mag pas slapen wanneer ik X,Y.Z heb gedaan.
  • Ik vind haar stom, ipv ik wil dat iedereen mij aardig vindt.
  • Van boos naar blij in een seconde, ipv blijven malen over wat er allemaal is gebeurt.
  • NU! leven in het moment, ipv piekeren over wat er nog komt.

 

Kinderen vinden zichzelf goed zoals ze zijn

  • Altijd blij wanneer ze zichzelf in de spiegel zien, ipv, altijd direct kijken naar wat we niet mooi vinden.
  • Eigen grappen zijn altijd het leukst, blijven het leukst, ook wanneer er niemand lacht, ipv pleasen en onzeker zijn over wat een ander van ons vindt/
  • Weten wat je wil en dit luidt en duidelijk laten merken, ipv je constant aanpassen aan wat de omgeving of een ander wil en verwacht
  • Zelf alles eerst proberen en onderzoeken en om hulp vragen wanneer het niet lukt, ipv geen hulp durven vragen of dit niet durven te accepteren of niets zelf durven te proberen
  • Een compliment accepteren alsof het de normaalste zaak van de wereld is, ipv het compliment proberen af te zwakken met bijvoorbeeld: “Valt wel mee”, of “Het was heel goedkoop” etc.
  • Alles rustig bestuderen en bekijken, ipv weggedoken in de telefoon snel nog wat doen.

 

Als ouder mag jij ook deze kwaliteiten weer als normaal gaan beschouwen en ze weer in je leven toe laten. En zorg ervoor dat je kind deze prachtige kwaliteiten niet verliest door hen de ruimte te blijven geven te zijn wie ze zijn. Zie je kind altijd als individu, geeft het aan dat het iets niet wil, accepteer dit en luister echt. Je kind heeft een andere mening en kijk op de wereld, het is niet aan jou als ouder om deze te veranderen. Heeft je kind feedback voor jou, luister, ga het gesprek aan i.p.v. vanuit de belerende ouder het gesprek te sturen. Kinderen leren het meest van wat ze zien, en van rolmodellen om zich heen. Neem jezelf daarom voor om een voorbeeld te zijn voor je kind, en deze prachtige eigenschappen die direct alle zorgen wegnemen, vanaf nu ook te omarmen. 

 

Over de auteur

Evalien ter Beek – Diëtist, Ortho-Pedagoog, eetprobleem en eetstoornisspecialist

Als (ortho-)pedagoog merkte Evalien dat er bij ouders, kind en jongere behoefte is aan ondersteuning op het gebied van voeding en de relatie met voeding. Vanuit deze behoefte eigen interesse voor voeding, is Evalien inmiddels geregistreerd diëtist. Door de unieke combinatie van pedagogiek en diëtetiek bezit zij over de juiste tools om de gewenste stappen te kunnen zetten en samen met cliënten blijvend resultaat te boeken. Inmiddels heeft Evalien honderden mensen, en hun naasten zowel nationaal als internationaal geholpen om af te komen van zijn/haar eetprobleem of eetstoornis.