Levenspad – Je toekomst kan fantastisch zijn, het is volledig afhankelijk van wat je geloofd

door | 14 aug 2023 | Blog

Waar je nu bent in je leven, is waar je nu op dit moment staat, in het hier en nu. Jouw verleden ligt achter je en je toekomst wacht op je. De vraag: wat wil je bereiken? Of te wel, hoe zou je graag willen dat je toekomst eruit komt te zien, is vaak lastig te beantwoorden. En wellicht heb je het zelf al gemerkt, de meeste mensen beantwoorden deze vraag met een “Ik weet het niet”. 

Ondanks dat je vaak wel weet wat je prettig en niet prettig vindt op dit moment in je leven, en dat het vaak ook duidelijk is wat je in je verleden als fijn of vervelend hebt ervaren. Is het weten wat je wil in de toekomst een lastig vraagstuk.

Hoe komt het nou dat het zo lastig is om te weten wat je wil in de toekomst?

Er wordt veel aan kinderen geleerd: opruimen, hard werken, aardig zijn voor anderen. Maar er wordt niet geleerd dat je jezelf mag vertrouwen. Dat je in jezelf mag geloven. Vaak wordt een sterke overtuiging van hoe iets moet, afgestraft of gelabeld als arrogantie. Aanpassingsvermogen wordt aangeleerd en het enige wat nog overblijft is dromen van wat je eigenlijk wil. Je hebt dagdromen nodig om te achterhalen wat je echt graag wil. Om vervolgens een datum te prikken waarop je dit graag wil bereiken, zodat je actief stappen kan gaan zetten richting dit doel.

Kortom: Je toekomst kan fantastisch zijn, en is volledig afhankelijk van wat je zelf geloofd.

Comfortzone

Dit is het gebied waarin je het gevoel controle te hebben over een situatie. Zaken in je comfortzone zijn bekend en comfortabel, of ze nou daadwerkelijk prettig zijn of niet. Bijvoorbeeld, als jij gewend bent om in een overvolle metro te staan op weg naar je werk, dan zit dit in je comfortzone. Jouw gewoonten, houding en kennis zijn onderdeel van je comfortzone. 

Leerzone

Buiten je comfortzone ligt je leerzone. De leerzone biedt je de mogelijkheid om je kennis te verbreden over jezelf en de wereld waarin je leeft. Je begeeft je in je leerzone wanneer je bijvoorbeeld reist naar nieuwe landen of gebieden, of jezelf een nieuwe sport aangeleerd. In de leerzone experimenteer je en vergelijk je. Sommige mensen bevinden zich vaak in de leerzone, zij genieten van nieuwe dingen doen en leren. Terwijl anderen het eng vinden om nieuwe dingen te ontdekken en liever blijven doen wat ze gewend zijn om te doen. Deze tweede groep wil de angst die gepaard gaat met nieuwe dingen doen, het liefst uit de weg gaan. En blijft in zijn of haar comfortzone. 

Paniekzone / geen-ervaring-zone

Nog een stap verder verwijderd van je comfortzone zit je paniekzone of geen-ervaring-zone. Personen in je omgeving die liever willen dat je in je comfortzone blijft, en daarmee in hun eigen comfortzone, kunnen je constant waarschuwen dat het heel gevaarlijk is om uit je comfortzone te komen. Want dan zullen er hele nare gevolgen zijn. Je herkent deze personen aan de: Wat-als-er-iets-verkeerd-gaat houding en aan het constant waarschuwen met bijvoorbeeld: “Pas op voor….”. Paniek is aanstekelijk dus grote kans dat je steeds banger wordt om uit je comfortzone te treden. 

Maar wat als het nou wel goed gaat? – Magische zone

Personen die ervan overtuigt zijn dat er een Magische zone volgt na de Leerzone. En dat de Paniekzone helemaal niet bestaat. Dat zijn de mensen die de lat voor de maatschappij bepalen.

Je raakt jezelf niet kwijt

Soms ben je bang om uit je comfortzone te gaan omdat je bang bent dat je niet meer terug kan keren naar je comfortzone, deze plek die veilig voelt. Door vanuit je comfortzone naar je Leerzone en Magische zone te gaan, vul je je comfortzone aan met kennis en vaardigheden. Je bent je comfortzone aan het ontwikkelen, je bent als persoon aan het groeien en je houdt je kennis en vaardigheden die je al eerder hebt ontwikkeld. 

Hoe stap je uit je comfortzone?

Er is altijd een spanning tussen je emoties en je creativiteit. Emotioneel gezien blijf je het liefst in je comfortzone, vanuit persoonlijke groei gezien stap je graag in je creativiteit. Schaamte en angst wat anderen van je zullen denken als je uit je comfortzone stapt, zijn onderwerpen waar je je tegen moet verzetten wil je de stap naar de leerzone maken.

Als jij niet kiest wat je wil doen in je leven, dan gaan anderen kiezen hoe je leven eruitziet.

Praktijk

Wat is jouw droom? Probeer deze vraag te beantwoorden. Vervolgens kan je kijken naar de achterliggende redenen waarom je deze droom wil bereiken. Waarom wil je deze droom graag verwezenlijken? Zodra je stappen gaat nemen om deze droom te realiseren kan je je kwetsbaar en incompetent voelen, onthoudt dit zijn gevoelens die horen bij de leerzone. En dat is oké. Je weet nog niet alles, want je bent mens. Je bent aan het groeien en ontdekken, en je komt steeds dichter bij jouw droom. Keer eens terug naar je comfortzone en ga na welke prachtige eigenschappen jou kunnen helpen op weg naar jouw droom.

 

Over de auteur

Evalien ter Beek – Diëtist, Ortho-Pedagoog, eetprobleem en eetstoornisspecialist

Als (ortho-)pedagoog merkte Evalien dat er bij ouders, kind en jongere behoefte is aan ondersteuning op het gebied van voeding en de relatie met voeding. Vanuit deze behoefte eigen interesse voor voeding, is Evalien inmiddels geregistreerd diëtist. Door de unieke combinatie van pedagogiek en diëtetiek bezit zij over de juiste tools om de gewenste stappen te kunnen zetten en samen met cliënten blijvend resultaat te boeken. Inmiddels heeft Evalien honderden mensen, en hun naasten zowel nationaal als internationaal geholpen om af te komen van zijn/haar eetprobleem of eetstoornis.