Negatieve gedachten hebben invloed op je lichaam

door | 8 nov 2022 | Blog

 

Wist je dat negatieve gedachten je letterlijk fysiek kunnen beperken? We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat je op de fiets zit en enorme tegenwind hebt. En we weten allemaal dat gedachten krachtig zijn. Een goed voorbeeld hiervan is het woord “luizen”. Je weet wel die kriebelige beestjes die op je hoofd kunnen zitten. Hier alleen al aan denken zorgt direct voor jeuk op je hoofd!

Bedenk eens voor jezelf wat je op het moment dat jij met tegenwind op de fiets zit denkt. Je denkt waarschijnlijk niet: “Ik ben zwak, ik moet afstappen, ik ben slecht in fietsen”. Waarom niet? Juist, omdat dit je niet helpt. Wanneer je iets zegt zoals, “Wat een rot wind, ik ben er gelukkig bijna, en fietsen is goed voor me”, merk je dat je letterlijk meer kracht hebt om tegen de wind in te gaan.

Bewijs het

Er is een mooie oefening om te bewijzen dat je gedachten direct je lichaam beïnvloeden:

Sta met je beide voeten naast elkaar, strek je armen uit zodat je een grote letter T vormt. Doe je ogen dicht, en draai met alleen je armen zo ver als je kunt om je eigen as. Je voeten blijven op de grond staan. Doe je ogen open en onthoudt (door een punt op de muur te bepalen) hoe ver je kon draaien.

Stel je nu eens voor dat je flexibel bent, zoals een elastiekje, je bent wendbaar een krachtig. Flexibel zijn je spieren en pezen, jij bent gemaakt van kauwgom. Blijft dit in je hoofd herhalen en doe de bovenstaande oefening nog een keer. 

Hoe veel verder kon jij nu draaien dan de eerste keer? Een stuk verder niet waar?

Gesprek met jezelf

Wanneer jij dingen tegen jezelf zegt als, “Ik heb geen energie”, dan belemmert je dus letterlijk je lichaam om energie te voelen.. Hetzelfde geldt wanneer jij tegen jezelf zegt dat je moe bent, je eten niet goed kan verteren etc.

Het is een keuze je te voelen hoe jij je voelt. Hoe vaak hoor je niet “eerst koffie hoor”. In hoeverre heeft die eerste slok met cafeïne effect op hoe diegene zich voelt? Is het niet meer een keuze van diegene om pas na een slok koffie, meer actief, vrolijk of productief te zijn? 

Stel je eens voor dat jij vanaf nu doet alles wat jij het liefste wil bereiken en hoe jij je het liefste zou willen voelen, nu al ervaart? Dat jij de keuze maakt, dat nu al te hebben, dan is dat zo. Dan is dat jouw waarheid, dan is dat de wereld waarin jij leeft. Creëer gedachten voor jezelf waarin je datgene denkt/zegt wat je wil bereiken. Bijvoorbeeld: “ik ben krachtig en sterk, en ik maak de juiste keuzes”, of “ik ben goed zoals ik ben”  of “ ik heb vertrouwen in mezelf”. 

To-do

Spreek nu met jezelf af dat jij voor alle negatieve gedachten die jij ervaart, twee positieve gedachten bedenkt. Wanneer jij iets negatiefs denkt, en je betrapt jezelf hierop, zet er dan direct twee positieve gedachten tegenover. Een positieve kijk op de wereld en op jezelf, kan je zelf binnen een handomdraai creëren! Een fijne gedachte dat je hier invloed op hebt!

Over de auteur

Evalien ter Beek – Diëtist, Ortho-Pedagoog, eetprobleem en eetstoornisspecialist

Als (ortho-)pedagoog merkte Evalien dat er bij ouders, kind en jongere behoefte is aan ondersteuning op het gebied van voeding en de relatie met voeding. Vanuit deze behoefte eigen interesse voor voeding, is Evalien inmiddels geregistreerd diëtist. Door de unieke combinatie van pedagogiek en diëtetiek bezit zij over de juiste tools om de gewenste stappen te kunnen zetten en samen met cliënten blijvend resultaat te boeken. Inmiddels heeft Evalien honderden mensen, en hun naasten zowel nationaal als internationaal geholpen om af te komen van zijn/haar eetprobleem of eetstoornis.