Stress kan je in de problemen brengen. Je hebt wat bedacht om te gaan doen en dan ineens poef! zit je in een totaal andere situatie dan je had bedacht. Soms erg vervelend!
Met een eetprobleem of eetstoornis is stress vaak de boosdoener van ongewenste gevoelens en ongewenst gedrag. Want wanneer je niet luistert naar de eetstoornis stem ervaar je een golf van stress. I know. dat klinkt altijd zo verschrikkelijk “eetstoornis stem”, maar bij gebrek aan een betere manier van verwoorden wordt “eetstoornis stem” toch even gebruikt. En stress kan gepaard gaan met angst en zorgen voor een volledige “error”. Of te wel totaal niet meer weten wat je met jezelf aan moet.
Niet willen belasten
Ook kan het zijn dat je je omgeving, zoals je ouders, vrienden of partner niet wil belasten met jouw eetstoornis. Je weet dat niet luisteren naar de eetstoornis, voor stress zorgt en dat deze stress ervoor kan zorgen dat je onredelijk en gemeen wordt tegen de mensen waar je juist zoveel van houdt. Het gevolg is dat je er snel voor kiest om stressvolle situaties uit de weg te gaan, of te wel maar naar de eetstoornis te luisteren, zodat je in ieder geval niemand tot last bent. Mooi bedacht, heel attent en lief. Stel dat je de mensen van wie je houdt, dit uit zou leggen, wat zouden ze je dan vertellen om te doen?
Stress-emmertje
Meestal weet je van jezelf al wel wat situaties zijn waarin je stress kan ervaren. Dit betekent dat je voorafgaand aan de situatie die je stress op kan leveren, je stresslevel al omhoog aan het brengen bent. Je vult je stress-emmertje, steeds meer met stress, ondanks dat de situatie nog helemaal niet plaatsvindt. Het gevolg is dat je emmertje tijdens de situatie zelf, super snel overloopt, doordat hij al halfvol is.
Ga op onderzoek uit
Je kan er bewust voor kiezen om bekende stressvolle situaties met een lager stressniveau in te gaan. Dit doe je door voor jezelf eens te bedenken wat situaties zijn waarin je het meest relaxt en ontspannen bent. Wanneer je deze situaties helder hebt, kan je op papier zetten wat je aan deze situaties opvalt. Kijk eens vanuit emotioneel perspectief, welke gevoelens gaan er allemaal door je heen in deze relaxte situaties? Ga vervolgens eens kijken naar je focus. Waar focus jij je op/waar denk jij aan (of niet aan)? En tot slot kan je kijken naar je lijf. Zijn je spieren ontspannen, heb je het lekker warm etc. Vervolgens kan je je lijstje aanvullen met andere activiteiten waar je ontspannen van wordt. Nu kan je er zelf ervoor zorgen dat je voorafgaand aan een bekende stressvolle situatie, ontspannende activiteiten gaat inzetten.
Ga je angsten aan
Iets uit de weggaan omdat je bang bent dat je stress gaat krijgen, zorgt er uiteindelijk voor dat je alleen maar meer stress gaat krijgen. Dit komt doordat je voor steeds meer dingen bang wordt. En kan je stress krijgen bij de gedachte dat je zo maar op eens in een stressvolle situatie terecht komt die je koste wat het kost probeert te ontwijken. Je kan jezelf trainen om minder stress te ervaren door de stressvolle situaties te blijven doen. Maak voor jezelf een lijstje en schrijf daarop alles wat je spannend vindt. Zowel op sociaal, emotioneel, en fysiek gebied. Je kan hier bijvoorbeeld op schrijven:
- Presentaties geven,
- Een donut eten,
- Een vriend op bellen die ik al lang niet heb gesproken
- Mijn moeder mijn excuus aanbieden
- Met vrienden eten.
- (…)
Een lijstje is heel persoonlijk, probeer zo duidelijk mogelijk te verwoorden.
Vervolgens is stap twee het lijstje op volgorde te zetten, van meest spannend naar minst spannend. Bijvoorbeeld zo:
- Presentaties geven,
- Mijn moeder mijn excuus aanbieden
- Met vrienden eten
- Een donut eten,
- Een vriend op bellen die ik al lang niet heb gesproken.
- (…)
Nu kan je elke week twee uitdagingen vanaf onder van je lijstje wegstrepen. Dit is een super fijn gevoel, want hierdoor voel je dat je actief met leven in vrijheid bezig bent. Wanneer je een uitdaging hebt gedaan, dan behoort hij tot het normale leven. En blijf je deze uitdaging doen zodat het meer in je systeem komt.